Дарове

Към категория Шарени

Медийна /не/реалност и кърмене

Тези, които ме познават знаят, че някога, някога се занимавах с журналистика/медии. Скоро имах повод да си припомня защо медийната реалност нито е реална, нито е за мен.

Преди месец се състоя заключителното събитие в рамките на проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП и реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ България.

За всичко постигнато по проекта може да прочетете тук. Не съм съвсем актуална, но вече ми е простено.

Преди събитието писах на познати в десетина медии, които разбира се бяха получили прессъобщението. А то е изпратено и на много други, та очаквах, че поне тези, които се вълнуват от темите здраве и родителство, ще присъстват. Ей така, за разкош. Медийното присъствие обаче беше скромно, предвид темата и нейното обществено значение.

Изпратих поканата на бивш мой редактор с коментар: „Нещо по-смислено от Динко, Минко и свинските опашки“, а той ми отговори (цитирам дословно): „Съгласен съм, но когато гониш трафик, за съжаление динковците са важни.“
За съжаление. Помислете добре преди да генерирате трафик с отварянето на някоя „важна“ новина. Защото Динко днес го има, а утре вече никой няма да си спомня за него. Всъщност помните ли го?

Надали щеше да бъде забелязан от някой (освен надявам се от МВР), ако не беше медийното въодушевление покрай него. В същото време много хора в страната не са чували, че съществува консултант по кърмене. Дори в София няколко пъти са ме питали „А колко струва?“

Безплатно е. Обучени консултанти по кърмене има към Ла Лече Лига и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Ла Лече Лига е най-старата и най-голяма международна организация, която подкрепя кърмещите жени на принципа "Майки подкрепят майки".

НАПК е българската организация, даваща информация и оказваща помощ на жени, които срещат трудности в процеса на кърмене. Над 100 доброволни консултанта из цялата страна отделят от личното си време, за да има повече майки, които кърмят безпроблемно децата си. 

Навремената подкрепа от страна на подготвен човек може да промени живота поне на двама души – майката и бебето. От там и на много други. Вярно, не толкова скандално и крещящо, та да заинтригува медиите 

Аз присъствах на събитието през април като майка, която получи подкрепа и информация от консултант на НАПК в най-стресовия период от живота си. 
И като преминал обучението си доброволен консултант по кърмене.

Очаквах 5 г. това обучение и много се радвам, че този път успях да се включа. Три пъти отказах да започна обучението на ЛЛЛ за консултанти по чисто емоционални причини. Чувствах се свързана с НАПК заради прекрасната Ива Драганова, която много тихо влезе в сърцето ми.

Няколко пъти искам да пиша за нея, кърменето и доброволните консултанти. Но когато се сетя за Ива започвам да плача. Цели 6 години все така.
Скоро я срещнах случайно в парка и толкова й се зарадвах! А след като се разделихме, пак започнах да роня сълзи. Уж не съм такъв човек.

И доброволците не са такива хора. Никъде в обучението не засегнахме темата „Как да накараме жената да си поплаче“. Затова не се притеснявайте да потърсите помощ при нужда. И не оставяйте тази възможност за краен случай, след като пробвате всичко, което ви кажат майки, свекърви, приятелки, форуми, статии и т.н. Усетите ли, че нещо не е както трябва, свържете се с консултант. В повечето случаи е достатъчно жената да се почувства сигурна и спокойна и да направи леки корекции в организацията на кърмене. 

С подкрепа и адекватна информация в точния момент, може да промените живота на поне двама души – своя и на бебето си.

Сигурно забелязахте, "подкрепа" е ключовата дума.